Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
АБВ иска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов
27 Август 2014
ПП АБВ остро протестира срещу работата на Министерство на отбраната по документа „Визия 2020
ПП АБВ остро протестира срещу работата на Министерство на отбраната по документа „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”.  В първоначалния вариант на този документ се обявяваше, че страната ни е в информационна война с Русия с думите: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”. Подобно заявление е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност.

След  острата медийна реакция документът беше редактиран и въпросните думи отпаднаха, но се запазиха текстовете, че „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.”.  

Ние не споделяме, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България.  Не става ясно в коя точно държава са подкопани ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.
 
Стратегическият документ на МО е небалансиран, войнолюбив и сам по себе си създава опасност за националната сигурност на България, доколкото пренася външен конфликт, в проблем и заплаха за националната ни политика. България не печели от крайни позиции по украинския конфликт. Националният интерес предполага да заемем балансирана позиция, която да търси трайно  и  мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия.
 
Поради пълната неадекватност по основен въпрос за националната ни сигурност, ние настояваме Министерският съвет коренно да преработи документа преди неговото приемане. 

ПП на АБВ иска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Настояваме президентът Плевнелиев да изрази своята оценка по този документ, изготвен от назначения от него служебен министър. Недопустимо е той да участва в срещата на върха на НАТО през следващата седмица с мандат като този, подготвен от министър Шаламанов.



последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

THUBAN
27 Aug, 2014 | 14:41

toia ninister trebva DA PODADE OSTAVKA NEZABAVNO.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.