Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Южна Африка откриха рядък 122-каратов диамант
14 Юни 2014
Сините диаманти са едни от най-редките бижута в природата

122,52-каратов син диамант беше открит в мина в Южна Африка, където преди повече от един век беше намерен най-големият скъпоценен камък в света, съобщава АФП.

Компанията Petra Diamonds Cullinan съобщи, че "изключителното" бижу било открито в мината Кълинан, източно от Претория, която доставя камъни за британската корона. "Рядкото откриване на син диамант с такъв мащаб го превръща в наистина значима находка", съобщи компанията в комюнике и допълни, че камъкът все още не е бил оценен.

Лондонската компания съобщи, през януари, че е открила 29,6-каратов светлосин диамант. Сините диаманти са едни от най-редките бижута в природата и Petra Diamonds Cullinan твърди, че мината Кълинан е "най-значимият източник в света" на скъпоценни камъни.

През 1905 г. там беше открит най-големият диамант в света, 3106-каратовият Кълинан. По-късно той беше разделен на две, за да бъде включен в британската корона. Миналата година 5,30-каратов тъмносин диамант беше продаден за 9,5 милиона долара на търг в Лондон, като постави нов световен рекорд за цена на карат.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.