Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нивото на Световния океан се вдига с 4,5 метра
13 Май 2014
Процесът на топене на ледниците вече е започнал, той е необратим и ще продължи няколко века
Учени от НАСА и Университета на Калифорния в Ървайн установиха, че топенето на ледниците в Западна Антарктида може да доведе до увеличаване на глобалните морското равнище с 4,5 метра. Това е заключението на авторите на изследването в резултат на 40 години наблюдения в района на морето на Амундсен в Западна Антарктида. Изследването е публикувано в Geophysical Research Letters.
  
Според експерти, процесът на топене на ледниците вече е започнал, той е необратим и ще продължи няколко века. Изследователите са открили, че ледниците се топят много по-бързо от очакваното и ще бъдат основен източник за нарастващите нива на водата в следващите десетилетия.
 
Основните причини за топенето на леда в Западна Антарктида е глобалното затопляне и озоновата дупка. Тези фактори са довели до промяна на посоката на антарктическите ветрове, които са довели до увеличаване на температурата. В своето изследване, учените изследват динамиката на топене на ледниците. За целта авторите са използвали данни от полеви наблюдения и данни от самолети и сателити.
  
Учените от НАСА планират да продължат изучаване на промените на планетата, включително климата като цяло, използвайки прецизни инструменти от спътници, сонди и полеви станции.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ганьо
04 Jun, 2014 | 12:43

Айдее Слънчев бряг ке иде у ряката...........в морето де.

Дървар
14 May, 2014 | 08:28

Не се шашкай, такива новини излизат постоянно и постоянно излизат и съответните опровержения. До няколко дни ще прочетеш на някой друг сайт, че предстои, едва ли не, нов ледников период. Ледовете не за първи път се топят. Я се замисли какво означава името Гренландия - Зелена земя! Сега тя е леден остров, но явно по време на нейното откриване не е било баш така. Викингите са видели значителна зеленина по крайбрежието и това показва, че по онова време климатът е бил по-топъл дори от сегашния. Морето също е променяло нивото си. Аз със очите си съм виждал в Дебелт останки от халки, на които някога са били връзвани кораби. Значи Дебелт е бил на брега на Черно море, е сега е доста навътре в сушата. Затова, спи спокойно, няма да има потоп!

infoman
14 May, 2014 | 01:41

Браво драги индустриалци! Прецакахте децата и внуците си, в замяна на няколко бонуса. След вас и потоп.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.