Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Огънят на войната
13 Април 2014
Вече е ясно, че руският фюрер няма да се задоволи само с Крим, както малодушните европейски лидери се надяваха. В плановете му влиза източна Украйна – но не само

Вече е ясно, че руският фюрер няма да се задоволи само с Крим, както малодушните европейски лидери се надяваха. В плановете му влиза източна Украйна – но не само.

Психологията на насилника винаги следва един и същи модел: той опитва с малко – и ако номерът мине, продължава. Всеки нов успех го захранва със самочувствие и усет за всепозволеност; той започва да вярва, че другите, различните, са слабаци, които могат да изтърпят всякакви издевателства. И продължава с насилието – а ако оглавява сатрапия, както е в случая – продължава с анексите и завоюването на територии.

Това става в момента – Европа, ХХІ век. Въоръжени мъже с еднотипни камуфлажни униформи и автомати АК-100, които са на въоръжение само в руската армия, атакуват обществените сгради в градовете на източна Украйна, развяват руски знамена, превземат местните милиции и раздават намереното там оръжие на проруски демонстранти, градят барикади по улиците, въвеждат КПП-та по шосетата, които да не допускат “съмнителни” автомобили на територията на овладените региони. Така е в Донецк, Луганск, Славянск, Краматорск, Красний Лиман и незнайно още къде. В Краматорск вече се водят сражения – съобщи вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков – и стрелбата продължава.

Разбира се, Русия претендира, че става дума за местни “отряди за самвоотбрана”. И заплашва с всички средства Киев, че ако се противопостави на този тероризъм, ще избухне гражданска война.

Част от бунтуващите се сигурно са такива, но въпросът е кой ги стимулира, кой ги организира, кой ги снабдява с оръжие и униформи. Също: щеше ли да я има тази непосредствена заплаха от гражданска война, ако не беше анекса на Крим – който в момента въздейства направо като факел, способен наистина да разпали огъня на войната.

Очевидно сценарият на Путин е точно такъв: да избухнат сражения, да се пролее кръв в Източна Украйна – за да може тази пролята кръв да послужи за повод той да нахлуе там – в нещо като умиротворяваща мисия – и да анексира и източна Украйна, като освен всичко друго провали и изборите в страната. Да култивира хаос, недоверие и омраза в останалите украински градове, с което да предизвика рухване на сега управляващите – и евентуално овладяване на цялата страна от здравите проруски сили.

През това време тук, в България, се вихри кампания за това как сме малки и зависими – и как по никой начин не бива да подкрепяме санкции срещу Русия. Веят се и руски, и съветски знамена, а местните фюрерчета заплашват да свалят правителството, ако дръзне да подкрепи лошите империалисти от ЕС и САЩ. Управляващите манкират, крият се в миши дупки, говорят една пред своя народ, и друго – пред Расмусен и европейските лидери. Времето е кафяво – и можем нагледно да видим как Хитлер е дошъл на власт – и защо е причинил толкова много страдания на този божи свят.

Успял е заради страха. Заради мисленето, че злото се случва далеч от нас, че това случване не ни засяга. Че става дума за свирепо същество, което обаче може да се насити и да миряса. Че не трябва да се допуска намеса в случай, че някой не е съгласен с това – дори и да става дума за очевидни престъпления срещу мира и човечеството.

По този начин световните лидери премълчаха касапницата в Чечня, където загина към една четвърт от местното население. Интересно дали ще премълчават и ще се посвиват и сега, когато огънят на войната се разгаря и край техните граници.

Коментар на Едвин Сугарев


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

judjuk
14 Apr, 2014 | 20:38

Моля ви се Фактор, няма ли при вас модератор. Какъв фюрер? Тази статия противоречи на добрия вкус и нормалния разум.

муспи
14 Apr, 2014 | 01:56

Това жидле, авангарден поет и наследствен крадец, като сравнявя Путин с Хитлер - главната обида на евреите, не съзнава че му прави комплимент. После, увлечен в лъжата си, продължава с патос - а да видим как Хитлер идва на власт? - Ми, такова жидле, Хитлер идва на власт след единствените в историята свободни избори, тези в които са се броили гласовете. Всички други са като сегашните български, включително и европейските, американските и китайските. Евреите не допускат повторение на това си недоглеждане. А когато започне избиването на евреите в България, - много пророчества го предсказват - жълтите павета ще се залеят с кръв, този Сугарев ще крещи пред всички - Край на жидовското робство, да живее свободата, - но няма да избегне брадва в темето.

асдфхйкйй
13 Apr, 2014 | 15:31

г-н Едвин Сугарев явно предпочита Западна Европа, начело със САЩ да завладеят Украйна и да натирят Русия в ъгъла на световната сцена, но явно това няма да мине. Та вместо да пише тъпи коментари, в които да сравнява Путин с Хитлер само задето защитава интересите на собствената си страна, да си ходи на поклонение във Вашингтон и да не занимава хората с тъпите си коментари...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.