Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пазете се! Петък 13-ти е...
13 Март 2015
Изследователи все още търсят корените на суеверията за "черния петък". Съществуват различни хипотези

Повечето хора не се впечатляват от това суеверие, това са същите хора, които не обръщат внимание на счупено огледало, нито на пресякла пътя черна котка, не се боят да минават под стълба и изобщо не вярват в бабини деветини, които от край време предсказват беди.

Впрочем тези, които днес ходят особено настръхнали, си имат и научно име - параскевидекатриафоби. Под това гордо название се разхождат 21 милиона американци, които днес треперят, някои от тях изобщо не са излезли от леглото. Терминът е измислен от американския психолог Доналд Доси. Според него, Америка губи около 900 млн долара за сметка на производителността на труда, понеже тези хора не смеят да отидат на работа днес.

"Част от нашата култура е подобен колективен несъзнателен страх, който датира от повече от 2800 години - твърди Доси - Но утре ще свърши. В момента, в който се научите да казвате "параскевидекатриафобия", без да се запънете, всичко минава."

Нещастният багаж на петък, 13, се е събирал с векове, започвайки от Библията, където се споменават "мръсните" петъци, през скандинавската митология, Чосър, френската и британската история, нумерологията и фолклорните източници, казва Доси.

Някои хора просто няма как да се скрият от тази дата. Сред тях са онези, родени на 13-ти в петък: Томас Джеферсон, Фидел Кастро, актьорите Дон Адамс и Джулия Луис-Дрейфус, филантропът Уолтър Ананберг, бившият солист на групата  Monkee Питер Торк и бившата първа лейди Бес Труман. На такъв ден са починали Бени Гудман, Хюбърт Хемфри и рапърът Тупак Шакур.

Социолозите също не оставят необичайния ден без внимание - анкета на Галъп показва, че 9% от американците се боят в този ден, а според изследване на American Demographics от тази фобия страдат 13%.

Британският психолог Ричард Вайзман знае за петък 13-ти повече от всеки друг- мащабно негово проучване с участието на 4 000 души през 2003 година сочи, че една четвърт от тях смятат числото 13 за нещастно, 64% си кръстосват палците за късмет, а 49% никога не минават под стълба.

А днешния ден? Според Вайзман, тези, които се тревожат заради петък 13-ти, всъщност повишават шанса си да се окажат жертви на нещастен случай или да се скарат с някого. Той мисли също така, че на някои хора им харесва да се считат за неудачници, понеже това сваля от тях отговорността за грешките им.

Петък 13-ти добре се експлоатира от шоу бизнеса, обикновено на подобен ден се състоят премиери на филми на ужаса или на книги с подобно съдържание.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.