Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Томина неделя е
15 Април 2018
Имен ден празнуват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава

Православната църква днес отбелязва втора Неделя след Пасха - Томина неделя, по името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото възкресение.

Във всички епархии на Българската православна църква днес се отслужва Света Божествена Литургия.

Денят се отбелязва в последната седмица на Великден и с него завършва празничния цикъл.

В евангелските писания се разказва, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.

На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.

Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.