Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес почитаме св. св. Константин и Елена
21 Май 2021
Царуването на Константин е свързано с налагането на християнството като официална религия

Днес Православната църква чества празника на Светите Равноапостоли император Константин и неговата майка Елена. Царуването на Константин е свързано с налагането на християнството като официална религия - Милански едикт, 313 г. Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

Според преданието, майка му царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Денят е свързан с годишнината от смъртта на Константин Велики, римски император /около 280-337/. Той премества столицата на Римската империя в гръцката колония Бизантион. На 11 май 330 г. новият столичен град е осветен и наречен в негова чест Константинопол.

На този ден именници са всички с имена Константин, Костадин, Костадинa, Динкo, Елена, Еленкo, Елен, Ели, Елица, и Койчо.

Житието на светците можете да прочетете ТУК.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Калин Николов
21 May, 2021 | 18:16

Също
-
хубаво е да се спомене, както се прави, кои са градовете (или селищата въобще), които честват 21 май за свой местен празник...!

Калин Николов
21 May, 2021 | 18:13

Би трябвало да публикувате повече инфо относно нестинарските игри и ритуали, пряко свързани с християнският празник на Св. Св. Константин и Елена...
Дори и ритуалите да са езически, НЕИЗПЪЛНЕН И ПРЕНЕБРЕГВАН дълг донякъде на институции като Православната Църква да внесат повече яснота сред обществото и да осведомят широката общественост доколко я има връзката, откъде-накъде точно с езическите нестинарски ритуали е свързан празникът и честването му, и също
-
можете преспокойно да дадете яснота и да КОРИТЕ, ДА РАЗКРИТИКУВАТЕ ДОКОЛКО Е РЕДНО да съществува такава форма на отбелязване на този християнски празник!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.