Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Светът е завладян от огромна колония аржентински мравки
Николай Атанасов - 2 Юли 2009
Те обитават всички земни континенти без Антарктида и по ареал си съперничат територията, обитавана от човека
Мравка-кралица (на преден план) и мравка-работник от аржентинските мравки.
Мравка-кралица (на преден план) и мравка-работник от аржентинските мравки.

Малките аржентински мравки нападат голямата мравка-жътварка.

В по-голямата част от света господстват мравки от един и същ вид, и една и съща мегаколония, установиха учени от Испания и Япония под ръководството на ентомолога Ейрики Сунамура (Eiriki Sunamura) от Университета на Токио, съобщава BBC News.

Аржентинските мравки (Linepithema humile) обитават огромни площи в Европа, САЩ и Япония. Отделните им мравуняци са взаимосвързани, тъй като имат способността посредством химически маркери да разпознават себеподобните си от другите видове мравки и не си противостоят, а се обединяват срещу “чуждите”.

В началото видът обитавал само Южна Америка, но бил пренесен и в останалите части на света от човека. Сега аржентинската мравка се среща на почти всички континенти, с изключение на Антарктида. Оформената по този начин мегаколония, вероятно е най-голямата известна колония от насекоми и по своите мащаби си съперничи единствено с територията, обитавана от хората.

Аржентинските мравки и по-рано били известни със способността си да създават огромни по размерите си колонии, като в частност тяхна е най-голямата мрежа на даден вид насекоми в Европа. Тя се простира на 6000 км. по крайбрежието на Средиземно море. В САЩ най-мащабна е “Калифорнийската голяма” колония, простираща се на 900 км. по крайбрежието на щата. Третият основен клон на мегаколонията е разположен в Западна Япония, друга има и в района на Кобе.

Тъй като мравките имат силно развит инстинкт за отбрана на територията си, аржентинските мравки имат огромното преимущество да разпознават “приятел” от “враг”, въпреки че отделните техни общности могат да се разделени на десетки или стотици километри. Така милиардите насекоми от този вид завземат все по-големи териториии. 

За жалост на човека обаче, аржентинските мравки са паразити, които нападат местните животински видове и унищожават реколтата.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

muki
03 Jul, 2009 | 00:38

За жалост на човека обаче, аржентинските мравки са паразити, които нападат местните животински видове и унищожават реколтата.

ha ha ha, che to choveka e syshtiqt :D virus :D


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.