Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Да имаш вуйчо владика и да наследиш милиони
29 Септември 2008
Дърводелец от Церова кория трябва да получи 14.5 млн долара, ако докаже връзката си с митрополит Иларион Пенчев
Гробът на митрополит Иларион Пенчев в двора на селската църква
Гробът на митрополит Иларион Пенчев в двора на селската църква

Семейството на Никола Кандиларов от Церова кория може да стане притежател на колосалната сума от 14,5 млн. долара, ако докаже, че е наследник на митрополит Иларион Пенчев. Неврокопският владика е сред шестимата българи, попаднали в “златния списък” на щатския застраховател New York Life. Те са сключили застраховки живот преди 1915 г., които досега не са били изплатени. В списъка са общо 1031 човека от цял свят, а сумата, която могат да получат техните наследници, възлиза на 15 милиарда долара.

Митрополит Иларион Пенчев е погребан в двора на храма “Свети Йоан Предтеча” в Церова кория, показа репортерска проверка на “Янтра ДНЕС”. Негов единствен наследник е прапраплеменникът му Никола Кандиларов, който от години живее в селото заедно със съпругата си Димитринка. Сега те трябва да подадат молба, въз основа на която да им бъде издадено удостоверение за наследниците.

От няколко дена темата за солидното наследство на митрополита е номер № 1 в Церова кория. Дали Кандиларови ще получат парите и колко ще дарят на селото обсъждат местните хора. За нас е чест и гордост, че митрополит Иларион е бил наш съселянин, сподели кметът на Церова кория Христо Родин. Всеки обича да прави сметка на чуждите пари, но никой не се замисля, че наследниците първо трябва да докажат, че нашият Иларион Пенчев и човекът, който е подписал застрахователната полица, са едно и също лице,  обяснява кметът.

Още на пръв поглед прави впечатление разминаването в рождената дата на митрополита. Според договора за застраховка от 1904 г., той е роден на 8 септември 1854 г. В историческите справки за известния българин, които успяхме да намерим, е посочена датата 5 септември 1852 г. В смъртния акт, който се съхранява в кметството в Церова кория, е написано, че митрополит Иларион Пенчев е починал на 6 март 1925 г., когато бил на 75-годишна възраст. По това съдим, че той е роден през 1850, а не през 1852 или 1854 г., каза кметът. Това е единственият официален документ, с който разполагаме, всичко останало са исторически данни, за чиято истинност нямаме доказателства, коментира той.

Интересното е, че в завещанието на дядо Иларион не е посочено да е имал застраховка. Копие от този документ също се съхранява в кметството. От него става ясно, че владиката е оставил наследство в размер на 110 650 лв. Най-голямата сума ­ 60 хил. лв., е завещал на Светия Синод. С парите е създаден фонд на негово име, от който да се издържат двама бедни студенти по време на следването им. На църковното настоятелство в Церова кория е оставил 10 хил. лв. Осем хиляди лева е получило училищното настоятелство в селото, а други 3 хил. лв. са предоставени на Мъжкото училище в Церова кория. Солидна сума от по 4 хил. лв. той е завещал на читалище “Надежда” във В. Търново и Търновската мъжка гимназия. Още 1000 лв. е заделил за построяването на катедралния храм в старата столица. Малцина знаят, че Сарафкината къща във Велико Търново също е била собственост на Иларион Неврокопски. Той купил уникалната постройка през 1915 г. за 6 хил. лв., а след смъртта си я завещал на двамата си сестрини синове.

Американската компания вече е започнала свое проучване, за да може да осъществи контакт с наследниците на своите клиенти от преди повече от 100 г.

От New York Life обясняват, че потомците на тези, които са сключили договори с тях през 1915 г., могат да подадат необходимите документи за обезщетенията до 28 февруари 2009 г. Те трябва да са намерили и някакъв документ, който да ги свързва с лицето, вписано в списъка.

Иларион Пенчев, чието светско име е било Иван, е учил в Капиновския манастир, където през 1871 г. е постриган в монашество. Учил е в Еленската Даскалоливница, а през 1878 г. с протекциите на тогавашния търновски владика Григорий заминал за Русия, където продължил образованието си в Одеската духовна семинария.

След завръщането си в България, от края на 1884 г. йеродякон Иларион бил назначен за учител в Солунската мъжка гимназия, където останал до 1886 г. След това той станал ректор на Одринското свещеническо училище, което ръководил до 1891 г. След това бил назначен за председател на Българската църковна община в Серес. Там взел под своя опека местното мъжко педагогическо училище, като заедно с това спомогнал за откриването на още няколко български училища в Драмско. Иларион Пенчев бил избран за Неврокопоски митрополит през 1894 г. През 1912 г. по здравословни причини той подал оставка, която била приета от Светия Синод. От тогава до смъртта си през 1925 г. бившият митрополит живял в покой във Велико Търново.

в.Янтра ДНЕС Велико Търново


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.