Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кой кого манипулира?
Иван Иванов - 15 Септември 2008
Едва ли не всеки чувства близкото присъствие на Големия брат. Всеки се страхува да не изгуби свободата

“В технологичното общество личността все повече и повече е подложена на манипулации. Работата, потреблението, свободното време на човека се манипулират от идеологията… Човекът губи активната си и отговорна роля в социалния процес, става напълно “регулиран” и обучаван, че всяко поведение, действие, мисъл или чувство, които не се вместват в общия план, ще му донесат големи неприятности.” Тези мисли на известния немски социолог Ерих Фром до голяма степен обясняват действителността в съвременния свят.

Уважаеми читатели, напоследък все повече се говори за манипулиране, формиране на обществено мнение, промиване на мозъци. Едва ли не всеки чувства близкото присъствие на Големия брат. Всеки се страхува да не изгуби свободата си, всеки иска да бъде независим. Възможно ли е обаче това? Какво означава да си свободен, да си независим? Какво означава да не бъдеш манипулиран? Възможно ли е да съществува общество, в което да няма манипулиране?

И така - кой манипулира? Богатите, управляващите, политиците, медиите, учените, икономистите, философите, рекламодателите, капиталистите, комунистите, социалистите, руснаците, американците?..

Каква е целта на манипулирането? Власт, пари, обществено влияние?..

В какво точно се състои манипулирането?

Какви са способите за манипулиране?

Кой е манипулиран?

Вие манипулирани ли сте?

Много и, мисля, интересни въпроси.

Имате думата.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

666! СУПЕР
04 May, 2010 | 13:17

..АЗ...ВАС...!

муспи
22 Sep, 2008 | 01:26

Племе което се гордее с парите на света, правителствата, медиите, здравеопазването, правосъдието, мафиите, миротворческите войни и циганите и турците и ЦСКА, принуждава своя дявол Йехова да си подаде оставката, за несправяне с раяботата.

vulgar
21 Sep, 2008 | 13:04

Казано честно,макар че нищо не ми е наред, все ми е тая за 4ифутистите,но някак все успяват да ме провокират с безпределната си,безпрецедентна наглост в намесата си вчовешкото битие - те не са хора

vulgar
21 Sep, 2008 | 12:37

съгласен съм с теб,муспи!

муспи
21 Sep, 2008 | 02:23

vulgar, унищожението на света се задава, защото праведниците и светиите молят Бога за това. Еврейте съществува, за да пълнят ада и да завлекат колкото се може по вече хора със себе си. Те са под проклятие и служат на този свят за мразене. Друг е въпросът, човек да се стреми да не стане като тях: да има за бог парите, да убива, краде, лъже и лъжесвидетелства, и да мисли и прави само зло. Това бягство от тях е смъртния удар за тяхния дявол, а не да им се забие нож в обездушеното месо.

инфоманЪ
17 Sep, 2008 | 14:54

Това ми е любимия клип: FOX набива в съзнанието кой ще е следващия президент - http://www.youtube.com/watch?v=OSAOQuLxSdY

Намерете си и Derren Brown - Mind Control !!!!!

vulgar
17 Sep, 2008 | 11:20

едно време осмиваха тези дето сами си правят консерви,самозадоволявали се били селяндурите тъпи...парите в буркани криели,вместо да ги умножат в чифутски джобове-банкерски,и ред други поправки в тъпия български чип бяха предприети ... за да ни доведат до "сухата ряка"...на славното ни малоумие... Господи! Не ме изкушавай да намразя убийците си!

Чалгев
16 Sep, 2008 | 23:31

Ето ви една манипулативна и скорошна историйка. До вчера-оня ден, същия Атанасов май, ни балъчкаше ...колко е изгодно да си теглим заеми (въпреки че го предупраждаваха тука да не лъже, ами да разкаже за огромния брой ...клошари с конфискувани кредитни къщи и заеми )

Днес обаче.... ни говори за.....


Големият Срив след Големия фалит
Николай Атанасов - 16 Септември 2008

И презпазливо и анонимно в друга статия "ни успокояват....."Родната икономика с ръст 7.1% на фона на световната криза".......поддготвяйки ни за нещо"

"......Това ще рефлектира върху джоба на потребителя. Според анализатори, до края на седмицата българският капиталов пазар ще удари нови най- ниски нива.

У нас проблемните кредити на граждани и домакинства като сума почти се изравняват с фирмените, макар че населението е изтеглило с около 11 млрд. лв. по-малко заеми, показват данните на БНБ към края на юли 2008 г. "...........

Някой вижда ли други примери за "манипулиране чак на подсъзнателно ниво" ???



vulgar
16 Sep, 2008 | 11:08

Имаше един разказ на Джек Лондон "Неизбежният бял". За нашата действителност е по-подходящо "Неизбежният чифут"...Защото НЯМА нито една област от единоначалния ни бит,в която начело да не стои чифут,или чифутист-еничарин,който пак на чифут се отчита...

Интелктуален инвалид
16 Sep, 2008 | 08:41

Г-н или Др. И. Иванов прочетете творчеството на ДЖОРДЖ ОРУЕЛ и ,,История на БКП' от 1918 г. до ден днешен и ще научите .

муспи
16 Sep, 2008 | 02:07

Маниполира се нещо имащо някакви останки на независимост. Съвременното общество е безформена биомаса, неподдаваща се на маниполиране и служеща само за задоволяване на първичния инстинкт за насилие. От там и спускането на такива теми от синедриона, ако може да се появи някаква ответна реакция за освежаване на все повече обезсмислещото се насилие. Кой, защо, с какви цели прави това? Търговците. Вкусът към търговията е вратата на ада. Всички еврей са търговци - ето главното обвинение срещу тях. Всеки човек който търгува, автоматично преминава в юдаизма, макар и майка му да не е еврейка и добива права да населва.

Любопитко
16 Sep, 2008 | 01:18

И така кой манипулира? Богатите, управляващите, политиците, медиите, учените, икономистите, философите, рекламодателите, капиталистите, комунистите, социалистите, руснаците, американците?..

Каква е целта на манипулирането? Власт, пари, обществено влияние?..

В какво точно се състои манипулирането?

Какви са способите за манипулиране?

Кой е манипулиран?

Вие манипулирани ли сте?

Много и, мисля, интересни въпроси.

Имате думата-господине Иванов !!!

Щото само кадърни и умни като Вас могат да ни обяснят на нас простити.


Mутрев
15 Sep, 2008 | 18:58

А вие, другарю Иванов ? От кого сте манипулиран ? От батко ви Иван, или от чичко Сам..... или пък от---Хасан ага ?


Или вие просто си печелите стотинките като момче за поръчки.... та дори и на Ционистите?

Иначе....верно е че хората си задават въпроси!

Пък и започват да прозират!

Eли
15 Sep, 2008 | 18:54

Съзнателната манипулация е сложно и времеструващо мероприятие. Друг е въпросът, ако човек се чувства като "излъганото камилче". Тогава разбираме, че ни правят на глупаци, но пък то е, защото сме се надявали на даден продукт, т.е. вложили сме очаквания, които не са имали потенциал да бъдат оправдани. Сами сме попаднали в несъзнателния си капан.
Не можем категорично да определяме дадена дейност, замислена като улесняваща живеенето ни/ напр. рекламата/, като тотална манипулативна стратегия.
Наистина, темата вече е била предмет на изследвания в различни области, но не е лошо да се поразмърдат сивите ни клетки още веднъж, извън научните изследвания.

Манипулиран
15 Sep, 2008 | 12:23

В съвременното общество човекът е тотално манипулиран. Катосе почне от това какво яде и се стигне до какво мисли.



СВОБОДАТА Е МИТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Господин Гюров
15 Sep, 2008 | 10:55

Леле мале. Всеки от тези въпроси заслужава ако не цяла книга, то поне глава от книга. Какво очаквате да постигнете с такъв куп питания тук - разлайване на форумните кучета за сеир?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.