Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Карла Дел Понте: Сегашните косовски лидери търгували с органите на отвлечени сърби
Николай Атанасов - 1 Април 2008
Това разкри в книгата си “Лов:Аз и военнопрестъпниците” бившият главен прокурор на Трибунала за бивша Югославия в Хага

Бившият прокурор на Международния трибунал за бивша Югославия в Хага (ICTY), Карла Дел Понте (Carla del Ponte), която в момента е посланик на Швейцария в Аржентина, прави сензационни разкрития в биографичната си книга “Лов: Аз и военнопрестъпниците” (“Hunt: Me and War Criminals”), която предстои да излезе в Италия през април, предава  Adnkronos.

В нея Дел Понте посочва, че ICTY е получила доказателства от сръбска страна, че сегашните лидери на независимо Косово и тогавашни командири на Армията за освобождението на Косово (KLA) търгували с органите на отвлечени сърби, които били продавани в Италия и други западни държави в периода 1998-1999 г. В книгата си бившият главен прокурор на трибунала допълва, че ръководителите на мисията на ООН в Косово, отказвали всякакво сътрудничество за разследването на престъпленията, извършвани срещу сърбите от албанци.
 
Миналия четвъртък, 27 март, белградският ежедневник Press обяви, че сръбската прокуратура разполага със свидетел под защита, известен като K-144, който подкрепя твърденията в книгата на Дел Понте, послужили като основание за завеждането на наказателно дело за отвличането и последващото убийство в Албания на 300 сърби през лятото на 1999 г. 

Ежедневникът посочва, че отвлечените сърби били транспортирани под охрана от “Армията за освобождение на Косово” през Черна гора до Северна Албания, където органите им били изваждани с цел продажба в западноевропейски държави, а жертвите били оставяни да умрат.

Според сведенията на K-144, най-малко 100 от сърбите с експлантирани органи били заровени в масов гроб край северния албански град Бурел (Burrel). От жертвите били взети най-малко 400 бъбрека и други вътрешни органи за трансплантации на Запад.

Според данни на “Червения кръст”, от 1999 г. насам в Косово се смятат за безследно изчезнали или убити около 3000 сърби, а други 200 000 са били принудени да напуснат провинцията за същия период от време.

По думите на Дел Понте, зверствата, сравними само с престъпленията, извършвани в концлагерите на Третия райх, били контролирани от лидерите на KLA, един от които е настоящият премиер на Косово, Хашим Тачи.

Бившият външен министър на Сърбия, Горан Свиланович (Goran Svilanović) похвали Дел Mонте, за направените от нея разкрития, посочвайки че сръбските власти са й представили доказателства за престъпленията, в т. ч. списък с предполагаемитне места на масовите гробове и тайни затвори в Косово и Северна Албания, още през 2001 г.,  посочва B-92. “Сърбия никога не получи отговор на внесените доказателства и е хубаво, че Дел Понте ги споменава в книгата си, тъй като никога не е твърде късно подобни престъпления да излязат наяве”, посочва Свиланович, чийто твърдения се потвърждават и от тогавашния ръководител на Координационния център за Косово Небойша Чович (Nebojša Čović).

Президентът на Асоциацията на семействата на отвлечените и безследно изчезналите сърби в Косово, Симо Спасич (Simo Spasić) пък обяви, че смята да съди Дел Понте за “укриването на престъпления”, извършени от албанците срещу сръбски граждани на провинцията преди 9 години, съобщава B-92.

По думите на Спасич, по време на двете си срещи с бившия главен прокурор на Трибунала в Хага – веднъж в Белгард, в кабинета на тогавашния външен министър Горан Свиланович, и веднъж в Хага през 2004 г., той й предал доказателства за ликвидирането на сърби в албански концлагери. На първата среща със Свиланович, присъствали и тогавашният говорител на Дел Понте, Флоранс Хартман (Florence Hartmann), бъдещият й наследник Антон Никифоров (говорител на прокуратурата от март 2005 до декември 2006 г.) и ръководителят на Следствения екип на Трибунала, Мати Раткинен (Matti Ratkinen).

“И двата пъти ние представихме нашите доказателства, като първия път срещата и всичко казано на нея беше филмирано и стенографирано”, посочва Спасич, според който през 2004 г. Дел Понте го посрещнала в Хага със следните думи: “Всичките ви близки са убити, някои от тях в Северна Албания, други в лагерите в Ликовац и Лапушник”. “Когато попитахме, защо лидерите на “Армията за освобождение на Косово”, които са укрили телата на близките ни, се покровителстват, тя каза: “Има време, ще дойде и техния ред”. Сега няма да оставим Карла Дел Понте да забогатява върху костите на убитите сърби”, посочва Спасич.

Белградската преса привежда десетки примери, че множество сръбски организации са опитвали да провокират разследване от страна на ICTY на престъпленията на косовските албанци, предавайки на Трибунала в Хага карти на масови гробове и концлагери на територията на Косово и Северна Албания и свидетелства за жестоки мъчения и убийства. Нито едно от доказателствата обаче не станало основание за завеждането на углавно дело.

В неотдавнашно интервю на Дел Понте за италианския ежедневнки La Stampa, самата Карла Дел Понте признава, че преследването на военнопрестъпници в съвременния свят е изключително политически въпрос и ако е била разгласена информация за албанските престъпления, то независимостта на Косово би била невъзможна. По думите на Дел Понте и тогавашната й говорителка Флоранс Хартман, мисията на ООН в Косово UNMIK възпрепятствала опитите за подвеждането под отговорност на албанци и завеждането на дело за отвличането на хора и последващата търговия с органите им.

Според Семши Суля (Semsi Sulja), говорител на Силите за отбрана на Косово (KPC), сформирани основно от бивши бойци на KLA, в появилите се в медиите твърдения нями и грам истина. “Всеки може да напише каквото си иска, но в това няма нищо вярно”, заяви Суля. 

Говорителят на партийната коалиция на косовските албанци “Алианс за бъдещето на Косово” (Alliance for the Future of Kosovo; AFK), Ахмет Исуфи (Ahmet Isufi) на свой ред заяви, че твърденията на Дел Понте са “абсурдни”. Самият лидер на AFK Рамуш Харадинай (Ramush Haradinaj) обаче в момента е изправен пред  ICTY, заради престъпления срещу сръбското цивилно население на Косово.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

SD
02 Apr, 2008 | 10:38

"В неотдавнашно интервю на Дел Понте за италианския ежедневнки La Stampa, самата Карла Дел Понте признава, че преследването на военнопрестъпници в съвременния свят е изключително политически въпрос и ако е била разгласена информация за албанските престъпления, то независимостта на Косово би била невъзможна. По думите на Дел Понте и тогавашната й говорителка Флоранс Хартман, мисията на ООН в Косово UNMIK възпрепятствала опитите за подвеждането под отговорност на албанци и завеждането на дело за отвличането на хора и последващата търговия с органите им".
Докато има такива циници, които да казват, че извадените от пленниците бъбреци не са били 400, а еди колко си и които са склонни да опавдават всякакви жестокости на любимите си косовски наркотрафиканти и масфиоти, дотогава ще бъдат признавани и такива държави като Косово. Дори да са били 4 броя, а не 400, това уважаеми форумци е садизъм. Много от Вас сте изпълнени с гняв от убийството на журналистката Поликовская и протестирате /добре е да се поинтересувате какви връзки е имала въпросната журналистка с "невинните" чеченски главорези и как ги е защитавала/. Защитавала е "борци" за независимост, на които едно от главните им занимания е било и сега е - отвличане на хора и превръщането им в истински роби, като ги продават едни на други като животни. Но тези "подробности" не са интересни за "истинските" демократи, важно е да се гони главната цел.
И друг път съм писал, че в много от разкопаните масови гробове в Косово, следователите на Карла Дел Понте откриваха трупове на сърби, а не на албанци, но тези факти бяха старателно прикрити, като се търсеха и осъждаха предимно сръбски военнопрестъпници, защото явно такива са били указанията свише. И на децата е известно, че Хашим Тачи и компания допреди 8-10 години бяха издирвани от Интерпол като наркотрафиканти, а сега туриха вратовръзки и станаха уважавани от САЩ и ЕС косовски ръководители. Ясно е, че тези престъпници и мафиоти никога няма да бъдат разследвани и осъдени, но поне потвърдените факти от Карла Дел Понте дават една реална представа за истинския образ на "борците за независимост" на Косово.
Питам, как се чувстват всички държавници и тези, които признаха наркодържавата Косово ?. Няма ли да заговори един ден и тяхната съвест, както това явно става със съвестта на неуморнта търсачка на истината - Карла Дел Понте. Вероятно по този начин-искарвайки наяве извършените зверства от мафиотите с вратовръзки, иска да успокои гузната си съвест, защото е имала многобройни доказателства за тях.


Даниел
01 Apr, 2008 | 23:47

Изроди. Ето нашите управляващи признаха независимостта на изродите да не останат по-назад от другите.Атомна бомба за тях. А тая пунда къде бля досега? С тея изроди ще си докараме беля на главата.

Проста аритметика
01 Apr, 2008 | 14:34

"The media quoted K-144 saying that at least 100 Serbs whose organs had been taken out for transplantation have been buried in the northern Albanian town of Burrel.

The papers said at least 400 kidneys and other organs were removed for sale in the west and the victims were left to die."

Ако прочетете внимателно статията, сметката излиза.

gogo
01 Apr, 2008 | 14:24

subzero, "400 бъбрека и други вътрешни органи" може да означава общо 400 органа, а не само бъбреци. Трябва да се види как е написано в оригинал, понякога преводите тук са просто уникални.

subzero
01 Apr, 2008 | 13:01

"Според сведенията на K-144, най-малко 100 сърби с експлантирани органи били заровени в масов гроб край северния албански град Бурел (Burrel). От жертвите били взети най-малко 400 бъбрека и други вътрешни органи за трансплантации на Запад."


Е как от 100 човека ще извадят 400 бъбрека!!!!????!!

наблюдател
01 Apr, 2008 | 12:33

Е вече е ясно за какво беше това бързане при обявяването на независимоста на Косово. Да не би информацията за зверствата да излезе преди обявяването на независимоста.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.