Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2021
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Широка лъка разтърсена от кукери в събота и неделя
29 Февруари 2008
Древният празник Песпонеделник събира гости от страната и чужбина всеки първи уикенд на март
Песпонеделник в Широка лъка
Песпонеделник в Широка лъка

По традиция, всеки първи уикенд на март в емблематичното родопско село Широка лъка се провежда древният кукерски празник „Песпонеделник”.

 На първи март, събота в Националното училище за фолклорни изкуства ”Широка лъка” от 18 ч. ще се състои гала концерт на възпитаниците, а на следващия ден. от 11 ч. единайсет кукерски състава от всички етнографски региони на България ще „рипкат и прерипкат” /скачат и прескачат/ за здраве, ще друсат тежки хлопки и чанове, ще размахват дървени мечове да гонят злите духове.

Традиционният живописен празник събира огромна тълпа за „вътрешен туризъм” в селото, известно по цял свят като архитектурна и етнографска забележителност. В годините на „прехода” Широка лъка е посрещала за сметка на местни ентусиасти кукери от Бесарабия /Молдова/, Русия, Япония, Корея, Словения, Ирландия, но общинският бюджет на Смолян така и не отделя средства, за да може Широка лъка да влезе в Световната организация на карнавалните селища /към ЮНЕСКО/, та повторните гастроли на чуждестранните кукери резонно се насочват към добре финансирания януарски фестивал в Перник.

Българският посетител се убеждава, че европерспективата за качествен селски туризъм в Широка лъка засега е не по-широка от тясната долина с единствената улица, но традиционно слънчевото време и купонджийският родопски дух все пак налагат местния девиз: „Сорце да е широко”.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

zuzu
25 Apr, 2009 | 21:07

tttttttttaaaaaapppppoooooo


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.