Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
EК: България, какво става с корупцията?
5 Февруари 2008
В доклада на ЕК е отбелязано само едно приключило дело за корупция срещу високопоставена личност у нас

България не е отбелязала активност за защита на хората, които разкриват случаи на корупция. Това е записано в междинния доклад на Европейската комисия за България в областта на вътрешните работи и правосъдието. В документа е изтъкнато, че от българска страна не са докладвани никакви конкретни резултати за подобряване на сътрудничеството между органите, натоварени с борбата срещу корупцията.

В България са регистрирани 51 повдигнати обвинения, 20 окончателни присъди и 7 оправдателни присъди за корупция на високо равнище за периода 1 юли – 31 октомври миналата година. Страната ни е докладвала и за значителен брой планирани и внезапни проверки в централната администрация на съдебната система. Качествени данни за стратегията на проверките, техните приоритети и оценки на риска, обаче, не са били предоставени на Комисията. Ето защо тя не може да прецени доколко тези дейности са допринесли за ограничаването на корупцията на високо равнище у нас.


За периода 1 юли – 31 декември 2007 година в България образувани 48 досъдебни производства за нарушения, свързани с организираната престъпност, които са довели до завеждането на 21 дела и произнасянето на 24 окончателни присъди. В междинния доклад, обаче, се отбелязва, че въпреки положителната тенденция, не е бил предоставен качествен анализ на тези данни, който да покаже ефективността на съдебното производство и естеството на присъдите. За това пък анализ на самата ЕК сочи, че от 2000 до 2007 година е приключило само едно дело срещу високопоставена личност в България, а половината от останалите са все още на етап предварително разследване.


Ето и други констатации от доклада. Съществуващите в българския Наказателно-процесуален кодекс формални ограничения в досъдебната фаза възпрепятстват бързото протичане на съдебните процедури и често пъти водят до връщането на делата от съда обратно на прокуратурата. Дела по обвинения за корупция на високопоставени служители и дела срещу организираната престъпност са предмет на честни подобни връщания и дълги отлагания на процесуална основа. Българският Наказателен кодекс не степенува престъпленията и изглежда структурно остарял.


В доклада се привеждат данни, които са за периода 1 юли - 31 октомври 2007 г. Въпреки критиките за мерки за борба с рушветите по границите на страната и в местното самоуправление Брюксел отбелязва, че има постигнат значителен напредък. В същото време се изтъква, че безмитните магазини по българските граници с Турция и Сърбия и безмитните бензиностанции на българска територия все така се толерират, а в тях е отчетено “съществено” нарастване на оборота през 2007 г.

В тези магазини и бензиностанции се фокусират местната корупция и организираната престъпност, отсякоха от Брюксел. По втората проблемна област – борбата с организираната престъпност, в междинния доклад е записано, че трябва да се приложи стратегия за борба с организираната престъпност с особено внимание върху тежките престъпления и прането на пари. Междинният доклад е изготвен без преговори по съдържанието му с българските власти.

На много места в доклада за България е посочено, че властите в София не са предоставили на комисията всички необходими данни, което да позволи изготвянето на добра оценка на положението в рамките на процеса на мониторинг.

Червена точка получихме и за осигуряването на по-прозрачен и ефикасен съдебен процес, продължената реформа в съдебната система за засилване на професионализма, отчетността и ефикасността. По-сериозна забележка е направена за контрола върху ефективността на съдебния процес, за който според ЕК липсват надеждни данни и подходящ капацитет за качествен анализ. В извода се подчертава, че през първата година от членството си “България продължава да полага усилия за изправяне на слабостите, които биха попречили на ефективното прилагане на законите, политиките и програмите на Европейския съюз”.

Докладът на ЕК е по-скоро положителен, смята министърът на вътрешните работи Румен Петков. Той подчерта, че партньорите отчитат в четири области напредък за страната ни. Грешка е, и то най-вече моя, че МВР няма достатъчно активен диалог с ЕК”, подчерта Петков. Министърът изтъкна, че координацията между двете институции трябва да стане редовна, което ще позволи към Брюксел да се подава целият необходим обем информация.

В настоящия доклад част от материалите, които дадохме на ЕК, не са отразени, но това не е фатално, каза още министърът. Той подчерта, че най-важното е МВР да убеди обществото в България и партньорите, че процесите в страната са необратими и системата работи. Като доказателства за това Петков посочи осъдителните присъди на бургаската наркогрупа, арестите на държавни чиновници на високо ниво, повдигнатите обвинения срещу прокурори и съдии.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

petdoshkov
06 Feb, 2008 | 18:55

Граждани на България,
Колеги,
Приятели,
Преди два дни Инициативен комитет се обърна към Вас с молба да посочите общоизвестни факти, които указват, че бившият член на Висшия съдебен съвет проф. Александър Воденичаров е нелегален декан на Правно-историческия факултет при Югозападен университет “Неофит Рилски” - Благоевград. Само по този начин можем да допринесем за изясняване на обективната истина. Установените факти водят до обоснования извод, че феноменът “Воденичаров” означава:
- злоупотреба с власт на различни етажи на властта;
- деморализация на кадри на МВР;
- кадруване в съдебната ни система;
- девалвация на нравствени ценности до степен администратори и студенти да гледат на злоупотребата с власт като естествена и необходима мяра за поведение;
- преследване свободата на словото.
Незаконното заемане на длъжността декан на Правно-историческия факултет след 18 август 2005 г. деморализира допълнително.
Поради бездействие на надлежни органи, пасивност и мълчание, Воденичаров се задържа на административни позиции в ЮЗУ.
Това незаконно положение не бива повече да се търпи от гражданското общество.
От месеци насам в интернет пространството се появяваха данни за безобразията на Воденичаров. Изнесеното през последните два дни надмина всякакви очаквания. Убедени сме за нетърпими нарушения на Закона за висшето образование.
Няма да позволим на Александър Асенов Воденичаров да злоупотребява с институциите и законите?
Нека покажем на властите в Република България нетърпимостта си към Воденичаровщината.
Всички, които ни подкрепят в справедливата кауза за обективно отразяване на нелегалния статут на Воденичаров в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград да ни изпратят събраните и от тях данни или да ги носят в четвъртък, 7 февруари 2008 г., в 14.00 часа пред храм-паметник “Св. Александър Невски” в София. Инициативен комитет ще ги предаде в Народното събрание и Министерството на образованието и науката.
Каузата ни е справедлива и честна!
Господин министър на образованието и науката, настояваме за честен и обективен отговор!
За истинско образование!
За европейски институции!
За истинско правосъдие!
За демократична, правова и европейска България!

На мейл kauza_vr_vodenicharov@abv.bg
който е отворен специално за случая, можете да засвидетелствате Вашата подкрепа за нашата кауза с двете си имена и професията. Това означава, че сте съгласни д-р Стефан Дечев, д-р Петър Дошков, д-р Александър Везенков и присъединилите се към тях да внесат в Народното събрание и Министерството на образованието и науката събраните от нас и Вас доказателства.


Паролюб Евродайнов
05 Feb, 2008 | 15:41

Ало, Европата! Вижте си и обствените гьонсурати, дето се нагушват с еврофондове! Вижте си бюрократите, дето лапат като за световно. Тя , корупцията, не е само в България! И тя, корупцията, не трябва да се използва за дърпане на уши. Ще ми се и наша институция да алармира за корупция в ЕС, за да бъде демокрацията двустранна т.е. истинска. Ферщензи?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.